Arşiv 6 Temmuz 2009

10 Kisiye Gondermezsen Oleceksin !

Bu tarz yazıları yazanı da
Bu tarz yalanlara inananları da
Bu tarz mailleri yollayanları da
Ağzım bozulacak tövbe tövbeee….
Afedersiniz bıktım artık yaw. Ne lan bu
Saçmalık hepsi.
Saçmalıkları yolluyosunuz. Mail adreslerinizi alıyorlar. Kız msnlerini yayıyolar. !
Saçmalıkları yolluyorsunuz spam(reklam maili) yayıyolar.
Saçmalıkları yayıyorsunuz bilgisayarınıza virüs bulaşıyor.
Hakkaten gınaa geldi artık. Günde 10 tane bu tarz maili okumadan siliyorum. Kendi listemi uyarmama rağmen halen gönderiyolar. Zeka geriliği var galiba millette.!

Bana gönderilen hiçbir maili iletmedim. daha birşey oldugunu da görmedim.

Tek amaçları insanların dini ya da vicdani duygularını kullanarak insanlara zarar vermek olan ne mail olursa olsun iletmeyin…
Bu maili arkadaşlarınıza gönderin kelimesi geçiyorsa göndermeyin.

Yok 5 kişiye gönder yoksa ishal olacaksın.
Yok 10 kişiye göndermezsen öleceksin. !
Yok tüm listene gönderirsen tüm dileklerin kabul olacak…
YETER YETER YETER…

Internet Gecmisinizi Temizleyin

Merhaba arkadaslar,

Bunu bazılarımız biliyor ama bilmeyenler de çok. Ama önemli bir konu bence. Konuya şöyle gireyim.

İnternette bir siteye ilk girdiğinizde o site normal şekilde açılır. Ama o siteye ikinci kez girdiğinizde o site ilk girdiğinizden çok daha hızlı bir şekilde açılır. Bunun nedeni sudur:

Bilgisayarınız sizin girdiğiniz sitelerin düzülüş seklini ve sitede her girdiğiniz sayfadaki resimlerin bir kopyasını kendi içinde kaydeder. Bunun nedeni ise, o sitelere bir sonraki girişinizde bilgisayarınızın bunu algılayıp o girdiğiniz yerlerin daha hızlı açılmasını sağlamaktır.

Anlayacağınız, bilgisayardan biraz anlayan birisi, eğer isterse sizin hangi siteleri gezdiğinizi, ne tur şeylerle ilgilendiğinizi anlayabilir.

Ayrica herhangi bir siteye girmek icin site adresinizi yazdığınızda bilgisayar o site adresini de kaydeder. Mesela www.google.com a girdiniz. Daha sonraki bir zamanda www.g yazdığınızda bilgisayar hemen adresi algilayacak ve www.google.com yazisi siz www.g yazdiginiz anda ortaya çıkacaktır. Bu sadece bir örnekti. Bu örnek her site için geçerlidir. Daha önce girdiğiniz siteler, siz tekrar girmek istediğinizde adresin tamamını yazmadan bile adres çubuğunda belirecektir.

Bunları önlemenizin bir yolu var:) Nereleri gezerseniz gezin 3-4 tıklamayla hem gezdiğiniz site adreslerini, hem de girdiğiniz sitenin, internette açtığınız resimlerin bütün internet kayıtlarını kaldırabilirsiniz. İçiniz rahat olsun yani:)

Bilgisayar sizin gezdiğiniz sitelerdeki resimleri ve sitelerin düzülüş seklini windows klasörü içinde bulunan Temporary Internet Files, yani türkçe adıyla geçici internet klasörüne kaydeder.

Bu arada anlatacağım şeyi internete yeni girmeye baslayan en alt seviyedeki insanlar için anlatacağımdan bu anlatış tarzım size komik gelmesin:)

Masaüstündeki Explorer simgesine tıklayın. Masaüstündeki mavi e harfi olan internete girdiğiniz simgeden bahsediyorum.

Bu internet sayfasinda Araçlar dan Internet seçeneklerini tiklayin. Karşınıza bir kutu çıkacak. Bu kutu çıkar çıkmaz kutunun genel kısmını göreceksiniz.

Bu genel kısmında 3 bolum var. Bu bölümleri yazarak açıklamasını yapayım.

a-) Giriş sayfası: Giriş sayfasında gördüğünüz adres kısmına hangi site adresini yazarsanız, her internete girişinizde bilgisayarda ilk olarak o site açılır.Yani oraya yazdığınız internet sitesini açılış sayfası yapmış olursunuz. Ben sürekli gmaile girdiğimden gmailin sitesini oraya yazdım. Özellikle girdiğiniz bir site varsa önce o siteye girin, site acilinca adres kısmındaki adresi kopyala yapıştırla bu giriş sayfası kısmına yapıştırın

b-) Temporary Internet Files (Geçici internet dosyaları) : Bilgisayarınız sizin girdiğiniz sitelerin düzülüş seklini ve sitede her girdiğiniz sayfadaki resimlerin bir kopyasını kendi içinde kaydeder. Bunun nedeni ise, o sitelere bir sonraki girişinizde bilgisayarınızın bunu algılayıp o girdiğiniz yerlerin daha hızlı açılmasını sağlamaktır. İşte bahsettigim girdiğiniz sitelerin düzülüş seklini ve sitede her girdiğiniz sayfadaki resimlerin kaydedildiği kısım burasıdır. Burada dosya sil tıklayın. Bir onay kutusu çıkacak. Tum çevrimdışı icerigi sil kutusunu da işaretleyip tamam deyin. Böylece girdiğiniz sitelerden bilgisayarın kaydettigi resimler ve hareketli video falan tamamı silinir. Yine bu kısımda bulunan tanimlama bilgisi sil deyin ve cikacak onay kutusuna tamam deyin. Böylece girdiğiniz site kayıtları da silinir.

c-)Geçmiş: Az önce demiştik ki bilgisayarınız sizin her girdiğiniz site adresini kaydeder. İste o sitelerin kayıt edildiği kısım burasıdır. Burada geçmişi sil düğmesine tıklayın. Yine bir onay kutusu çıkacak. Silmek istediğinizden emin misiniz diye soracak. Evet deyin. Böylece eski girdiğiniz sitelerinde kayıtları silindi.

Not: Bu yaptığınız işlemlerinin hiç birinin bilgisayarınıza zararı yoktur. İçiniz rahat olsun yani:) Sadece eski Internet kayıtlarını siler. Bu işlemleri yapmanızın bir faydası da bilgisayarınızı geçici Internet dosyalarından kurtararak bilgisayarınızın biraz daha hızlanıp kendine gelmesini sağlar.

NOT: Yukarıda anlattıklarım internet tarayıcısı olarak internet explorer 6 sürümünü kullananlar içindi. İnternet tarayıcısı olarak internet explorer 6 degil de, son surum olan internet explorer 7 sürümünü kullananlar varsa, yine aynı yoldan bu işlemleri yapacaklar. İnternet explorer 7 kullananlar burayi da okuyup dikkate alsınlar. İnternet explorer 7 kullananlar da bu yazımın en başında anlattığım gibi bir internet sayfası açıp araçlardan internet seçeneklerine girecekler. Çıkan kutudan gözatma geçmişi bölümündeki sil düğmesine tıkladığınızda, karşınıza yukarıdaki anlattığım şeylerin olduğu bir silme kutusu çıkacaktır. Burada bulunan Geçici internet dosyaları, tanımlama bilgileri, geçmişi sil, formları sil ve parolaları sil kategorilerinden istediklerinizi silebilirsiniz. Ama tavsiyem hepsini silmenizdir. Bu kutunun en altında bulunan tümünü sil düğmesine tıklarsanız, iki cümle önceki bahsettiğim geçici internet dosyalari, tanımlama bilgileri, geçmişi sil, formları sil ve parolaları sil kategorilerin hepsinin tamamını bir kerede siler ve tek tek silmenize gerek kalmaz. Ayrıca yine bu kutunun en altında bulunan tümünü sil düğmesinin yanında bulunan gözatma geçmişini silme hakkında yazan yazıya tıklarsanız, windows size bu bolum hakkında ayrıntılı bir bilgi sayfası gösterecektir.

NOT: Googleden geçici internet dosyaları yazarak arama yaptığınızda da bu konuyla ilgili bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Ama yukarıda anlattıklarımı yapmanız yeterli olacaktır.

Google de daha önce arama yaptığınız kelimeleri silmek: Bu anlatacaklarım şu an google için geçerli değil. çünkü google sistemini degiştirdi. googlede arama yapmak istediginizde, siz aratacağınız kelimeyi yazdığınız anda otomatik olarak altta en çoık girilen siteleri sıralıyor. ama kısa süre öncesine kadar bu uygulamayı google başlatmamıştı. Ama bu anlatacaklarımı diğer arama motorlarında ve her tür arama yapılan, kullanıcı adı girilen kutucuklarda uygulayabilirsiniz. googleye girin. İlla google şart değil, daha once arama yaptığınız her türlü site ve forum sayfalarının kullanıcı adı kısımları ve her türlü sitede bulunan arama kutuları olabilir. Diyelim ki ali adını daha önce aratmıştınız. Google arama kutusuna a yazınca daha önce a aile arattığınız bütün kelimeler ve de ali ismi altta çıkar. ali ortaya çıktığında (ya da silmeyi düşündüğünüz kelime) fareyi silmek istediğiniz kelimenin üzerine getirin, böylece silmek istediğiniz kelimeyi seçmiş olacaksınız. rengi maviye dönecek. Bu durumdayken deleteye basın, ali (ya da hangi kelimeyi silmek istiyorsanız) silinecektir:)

Eğer google arama kutusunda farenin imleci yanıp sönerken fareyle google arama kutusuna tekrar tıklarsanız, daha önce arama yaptığınız tüm kelimeler altta ortaya çıkacaktır.

Sitemiz Guncellenmistir…

Dün itibari ile sitemiz tepeden tırnağa değişmiştir. Hazır sistemlerden biri olan wordpress sistemiyle daha güncel ve daha güvenli hizmet sunacağımıza inanıyoruz.  Sitemiz sürekli olarak güncellenmeye devam edecektir…

Cesur Bilgisayar

 

M’den N’ye Msn Guvenligi

Başlığın ilginç olduğunun ayrımındayım. Fakat çok önemli bir konu olduğu için ve çok fazla kişiye ulaşması için böyle bir başlık tercih ettim.
Bilgisayar kullanan ve internete bağlanan herkesin istisnasız en az 1 tane msn adresi var. Artık günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. Hatta bazı kişiler üzerinde yapılan testlere göre msn de online olmayınca insanlar kendilerini huzursuz hissediyorlarmış. Kısacası en popüler ve en çok kullanılan mesajlaşma yazılımında da güvenliğe dikkat etmezsek vay halimize. Konunun geri kalanında ise msn adresinizde tam güvenliği nasıl sağlayacağınızı adım adım ve örneklerle anlatacağım. Okumayı sevmeyen arkadaşlar şimdiden sayfayı kapatabilirler. Çünkü yine uzun bir doküman olacak gibi görünüyor. Bunu yazarken hissedebiliyorum 🙂

Eğer msn güvenliği konusunda bilginiz yoksa size kısaca msn üzerinden korsanların neler yapabileceğini anlatayım.

Msn şifrenizi çalarlar.
Kişi listenizi çalarlar.
Tüm maillerinize ve mailinizdeki önemli şifrelere ulaşabilirler.
Eğer trojanla çalmışlarsa tüm bilgisayarınızı bile ele geçirebilirler.
Adınıza sahte hesaplar alarak suçlar işleyebilirler.
Artık çalan kişinin insiyatifindesiniz yani.

Gelelim alacağımız önlemlere.
1- Şifreniz adınız ya da telefonunuz olmasın arkadaşlar. Çok kolay tahmin edilemesin. Hem zor olsun hem de karışık olsun. Haa ben unuturum derseniz size bir örnekle en önemli maddeyi açıklayayım.
Mesela bir kagıt bir kalem alın elinize. Aşağıdaki bilgileri yazın
Adınız: cesur
Soyadınız: hacker
Dogum tarihiniz: 1987
İl: Gaziantep
Telefon: 05xx 3xx 20 32 diyelim. Buraya kendi eklemek istediklerinizi de yazabilirsiniz yani sevdiginizin adı gibi vs. Şimdi ise oluşturdugum şifreye bakın.
Ruhac.87tep@32 >> gelsin kırsınlar bu şifreyi. Aralara nokta gibi işaretlerde koyabilirsiniz tabi.

2- Msnde arkadaşınız dahi olsa dosya ya da link kabul etmeyin. Tıklamayın her şeye sazan gibi atlamayın.
3- Bilgisayarınızda antivirüs bulunsun ve sürekli güncelleyin ve arada bir bilgisayarı taratın.
4- Aynı şekilde anti spyware de bulunsun ve taratın.
5- Bilmediginiz sitelere girmeyin. Bunun msn ile ilgisi ne demeyin. Çok ilgisi var.
6- Sizi engelleyenleri öğrenin diyen sitelere ve proğramlara inanmayın.
7- Msnde parolamı anımsa seçenegini işaretlemeyin.
8- Maillerinizi kontrol ettikten sonra oturumu kapat demeden sayfayı kapatmayın.
9- Zone Alarm gibi bir güvenlik duvarı kullanın.
10- Şifrenizi birilerinin yanında girmeyin.
11- Başlangıç proğramlarını kontrol altında tutun.
12- 2 haftada bir bilgisayarınızı ccleaner gibi bir yazılımla temizleyin.
13- Gelen maillerde güvenli degil diyorsa açmayın bile.
14- Yine gelen maillerde linkler varsa tıklamayın.
15- İnternet kafelerde msn açarken sanal klavye kullanın.
16- Tanımadıgınız kişileri msn listenize eklemeyin. Ekleseniz dahi ondan dosya filan almayın. Hatta iyice tanıyana kadar webcam bile açmayın.
17- Msn seçeneklerinde ses kliplerini filan devre dışı bırakın.
18- Msn plus ya da discovery dışındaki msn proğramlarından uzak durun ve bunları da orjinal sitesinden indirin.
19- Önemli maillerinizi posta kutunuzda bırakmayın. Kredi kartı, şifre vs…
20- Şifrenizi asla ve asla farklı sitelerde girmeyin. hotmail.com da oldugunuzdan emin olun. Fake(sahte) maillere dikkat edin.

Evet arkadaşlar bunları dört dörtlük yaparsanız msn güvenliğinizi de sağlamış olursunuz. Belki bir çoğunuz bunları biliyorsunuz ya da henüz öğrendiniz. Fakat sadece bilmek yetmiyor. Bunları uygulamak ta çok önemli. Çünkü sırf eglence olsun diye msn çalan lamer (kendini hacker sanan salaklar) var piyasada.
Kalın Sağlıcakla…

Antivirussuz Bilgisayar Kullanimi

Öncelikle büyük firmalar ya da işyerleri bu konuyu dikkate almasınlar. Burda yazdığım bilgiler tamamen ev kullanıcılarını ilgilendiriyor. Tabi isteyen yine istediği antivirüsü kullanabilir
Böyle bir şey delilik diyenleri duyar gibiyim. Fakat önyargılarınızı benim üzerimden kaldırın ve anlayarak okumaya başlayın.
10 yılı aşkın süredir aktif bilgisayar kullanıcısıyım ve 5 yıldır da meslegim bilgisayar. O dönemlerden beri hiç son sistem bilgisayarım olmadı. Şuan bile bu yazıları p4 işlemcili bilgisayarımdan yazıyorum. Daha 2 çekirdege bile geçemedik yani. İyi bilgisayarım olmadığı için de doğal olarak bilgisayarım da yavaş çalışıyordu. Bir de antivirüs kurunca mal kaplumbağa moduna geçiyordu. İnternette 1 hafta boyunca denemediğim antivirüs kalmadı o dönemde. Kimi demoydu ücretsiz olanlar da iyi korumuyordu ve kasıyordu sistemi. Tüm bu nedenlerden dolayı Antivirüs kullanmama kararı aldım. Peki bilgisayarımı nasıl koruyacaktım ? Üstelik günde 16 saat aktif ve internete bağlı bir bilgisayar. Üstelik 4 bilgisayar da ağa bağlı…
Yazının geri kalanında asıl konuya geliyoruz. Buraya kadarki kısım işin hakkiyesiydi
Birazdan okuyacağınız şeyler tamamen kendi yaptığım şeyler olup. Kimseyi yapması konusunda zorlamıyorum. Çünkü herkesin netteki ihtiyaçları farklıdır.
Başlıyoruz…
Önce kendime bir liste çıkardım. Ben bilgisayarda ne yapıyorum ?
* haber okuyorum
* teknolojileri takip ediyorum
* msnye giriyorum
* müzik dinliyorum
* resimlere bakıyorum
* proğram indiriyorum
* film izliyorum
* dökümanlara bakıyorum
* dersleri araştırıyorum
* proğram yazıyorum
* bankacılık işlemlerimi yapıyorum
* online alışveriş yapıyorum
* kısacası benim uyku, yemek ve wc dışındaki tüm işlerimi internetten yapıyorum.
Peki bu kadar işin yapıldıgı bir bilgisayar nasıl olur da antivirüssüz kullanılır ?
Açık açık söylüyorum. Ben deliyim. Ama birazdan biraz akıllı oldugumu göreceksiniz…
Öncelikle kendime bir sık kullanılanlar listesi hazırladım. Bu listede yok yok. En çok girdigim ve güvenliğinden emin oldugum siteleri bu listeye ekledim.
sonra internet explorer tarayıcı yerine mozilla firefox tarayıcı kullanarak google preview eklentisini kurdum. ( bu eklenti googlede arama yapınca sitelerin yanlarında ufak önizleme resimleri veriyo)
bu listede haber sitesi, chiponline, inndirme sitesi, gibi her ihtiyacıma göre güvenilir siteler var. astrolojiden tutun da itiraf sitesine kadar var. fıkra sitesi olsun. portal, forum her türden site mevcut bu sık kullanılan listemde. giriş sayfam da google zaten…

proğramlarımı da yine sitelerin orjinal sayfalarından indiriyorum. Driver indirecegim zaman da orjinal firmanın sitesinden indiriyorum. rapid gibi yerlerden kesinlikle proğram indirmiyorum. Bu benim en büyük kuralım.
Gelelim msn konusuna. Kardeşimden bile dosya kabul etmiyorum. Mail yolla diyorum zaten mailde gelirken hotmail tarıyo.
Haa bir de flash disk virüsleri mezusu var. O konuya da kendi çözümümü getirdim ve flash diski takar takmaz bulaşamıyo önce ben virüsü siliyorum varsa sonra açıyorum flash diski.
Aslında antivirüssüz bilgisayar kullanmak o kadar da zor degil. Ben daha kafasına göre hareket eden virüs görmedim. Sonuçta virüsler bilgisayara kullanıcıların onayıyla giriyo. Mesela açılır pencereler var onları engelliyorum. Arada açılan olursa bakmadan kapatıyorum.
ve mecbur kalmadıkça bu sık kullanılanlar listemin dışına çıkmıyorum. Googlede çok fazla arama yapıyorum işte google preview sayesinde sitelerin önizlemesini görüyorum girmeden önce şüphelenirsem tıklamıyorum bile.
Bunların dışında bir de temizlik proğramım var Ccleaner ya da adwanced system care gibi. Heehhh işte bunlardan kullanıyorum aklıma düştükçe çalıştırıp sistemi temizliyorum. Ve başlangıç proğramlarını devre dışı bırakıyorum. Windowsu da 98 stilinde kullanıyorum. Tabi antivirüssüz bilgisayar kullanacaksanız eğer bir diger önemli konu da tecrübenizdir  Mesela ben hangi dosyanın zararlı hangisinin zararsız olacagını az çok kestirebilecek düzeye geldim ve o yüzden de korkmuyorum. Bazen dosyanın boyutu, bazen de simgesi bile bunu kestirmem için yetiyor.

1- bilmedigin sitelere girme
2- bilmedigin linklere tıklama
3- msnden dosya kabul etme

Bu 3 altın kuralı uygularsanız bilgisayarınıza virüs girme şansı gerçekten düşecektir.
Bir de bilgisayarınıza yüklediginiz proğramlar vardır. ihtiyacınız olan proğramlar dışında bilmediginiz proğramlar yüklemeyin ve bir proğram yüklerken kutulara dikkat edin. Mesela siz bir media player yüklerken o proğramın içinde bakmadan geçtiginiz işaretli bir kutuyla sadece media player degil virüslü toolbarlar da yüklemiş olabilirsiniz.
Aslında yazacak çok şey var ama daha fazla uzatmak istemiyorum. Zaten anlayan anlamıştır demek istediğimi. Ben size antivirüsünüzü silin demiyorum. Sorumluluk kabul etmiyorum sadece antivirüssüz bilgisayar kullanmayı anlatıyorum. ve 4 yıldır antivirüs kullanmıyorum bilgisayarıma da format bile atmıyorum. Bu konuyu açmadan önce de sistemime nod32 antivirüsün son sürümünü kurup tarattım ve 0 virüs buldu. Sonuç ortada. Benim bilgisayarım kasılmıyor.
Antivirüs kullanmıyorum ve mutluyum.
Çünkü bilgisayarda yaptıgım şeyleri kategorilemiş ve o kategorinin dışına çıkmıyorum. Üstelik herşeyi de yapıyorum. Hatta bazen canım sıkılıyo bilgisayara virüs bulaştırıp antivirüs kullanmadan temizliyorum hem vakit geçiyo hem de aksiyonlu oluyo.

Hepinize kolay gelsin arkadaşlar. Umarım faydalı bir döküman olmuştur.

Youtube’a Buyuk Ofke

İnternet’in en büyük video paylaşım sitesi YouTube, yakında kanal sayfalarının yeni haliyle hizmette olacak. Aylardır test edilen yeni dizilim hizmete girecek girmesine de, kullanıcılar alıştıkları eski tasarımı kullanmaya devam etmek istiyor. YouTube kullanıcıları kendilerine bir seçenek sunulmasını istiyorlar. Google ise yeni tasarımın çok faydalı olacağını, geçişin mutlaka yapılacağını belirtiyor. 15 Temmuz’da olacak büyük geçişi Google blog’unda duyurdu.

YouTube kullanıcıları Google’ın ısrarı karşısında on binlerce olumsuz yorum bıraktılar. 300 sayfanın üzerinde yorum birikti. Bu olay aslında Facebook’un yüzünü değiştirmesinde de yaşanmıştı. Test süresince her iki arayüzü de deneme şansı bulan kullanıcılardan eski arayüzü kullanmaya devam etmek isteyenler yok sayılmıştı. Bu olay üzerine kullanıcılar resmen ayaklanmış, kampanyalar başlatmıştı. YouTube kullanıcılarından büyük bir grup da siteyi 10 Temmuz’dan, 14 Temmuz’a kadar kullanmayıp karartma uygulama kararı aldılar.

Anakart Nedir ?

Her ne kadar genellikle bilgisayara özgü bir parça olarak da bilinse, anakartlar televizyonlardan bilgisayarlara kadar bir yelpazede değişik elektronik cihazlarda bulunmaktadır. Basit bir şekilde ifade edecek olursak, anakart bilgisayarınızın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin bağlandığı ve bu birimlerin arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir. Anakart, bilgisayarı ilk açtığınızda çalışan yazılım olan BIOS’u (Basic Input/Output System) barındırır. Diğer parçalar doğrudan üzerine “takılır” (İşlemci, RAM, sabit sürücü, ekran kartı gibi).

Anakartlar arasında ne farklar vardır? : Piyasada değişik marka ve türlerde pek çok anakart vardır, peki doğru anakartı nasıl seçeceksiniz? Değişik anakartlar değişik parçaları değişik şekillerde desteklemektedirler. Bu nedenle, kuracağınız sistemin genel gereksinimlerini belirlemeniz, doğru anakartı seçebilmeniz için önemlidir.

Anakartınızı seçerken : Her şeyden önce, alacağınız anakart, alacağınız kasanın içine sığmalıdır, bu yüzden kasayı ve anakartı, boyutları birbirine uyacak şekilde seçmelisiniz. Sıradaki soru, anakartınızın ne tür işlemcileri destekleyeceğidir. Intel ve AMD, en büyük iki işlemci üreticisidir ve ürettikleri işlemciler fiziksel olarak farklı yapılara sahip olduklarından, birini destekleyen bir anakartın, diğerini desteklemesi mümkün değildir. Buna ek olarak, her anakart da bir işlemci üreticisinin ürettiği her işlemciyi destekleyemez, o yüzden gereksinim duyduğunuz işlemciyle çalışabilecek bir anakart seçmelisiniz. Düşünmeniz gereken diğer bir etken, ne kadar RAM kullanmak isteyeceğinizdir. Anakartınızı alırken, bugün gereksinim duyacağınız RAM miktarının iki katını destekleyen bir anakart seçmeniz uygun olacaktır. Bu sayede gelecekte anakartınızı değiştirmeden bir RAM yükseltmesi yapma şansınız olur. Anakartı seçerken dikkat edeceğiniz bir diğer etken ekran kartıdır. Yüksek grafik kalitesine sahip programlar ya da oyunlarla ilgilenmeyecekseniz, anakartla bütünleşik bir ekran kartı sizin için yeterli olabilir ancak grafik kalitesi yüksek programlar için ayrı bir ekran kartı satın almanız daha uygun olabilir. Bu durumda, seçeceğiniz anakartın bu ekran kartını destekleyip desteklemeyeceğini kontrol edin (örneğin, ekran kartlarının daha çok takıldıkları slot olan AGP slotu var mı?).

Son söz : Yeni bir bilgisayar alırken izleyeceğiniz en sağlıklı yol, güvenilir bir parça satıcısıyla görüşüp, gereksinimlerinizi ortaya koymanız ve alacağınız bilgisayarı onun da öğütleri doğrultusunda oluşturmanızdır. Bu sayfadaki bilgiler, size sadece genel bir fikir vermesi açısından bir araya getirilmişlerdir.

Islemci Nedir ?

İşlemci, ya da MİB (Merkezi İşlem Birimi) (ingilizce adı CPU – Central Processing Unit), bilgisayarın beyni diyebileceğimiz parçasıdır. Bilgisayarın gerçekleştirdiği işlemlere temel oluşturan hesaplamaları yapan parçadır.

Ne tür bir işlemci seçmeliyim? Seçeceğiniz işlemcinin modeli ve hızı (saniyede gerçekleştirebildiği işlem sayısı), bilgisayarınızla ne tür bir çalışma yapacağınızla ilgilidir. Özellikle grafik kalitesi yüksek oyun ya da mimarlık ve mühendislik programları, bu yüksek kaliteli grafikleri ortaya çıkarmak için yüksek işlemci kapasitesine ihtiyaç duymaktadırlar. İşlemcinizi seçmeden önce yapacağınız en doğru şey, bilgisayarını sizin kullanacağınız amaçla kullandığını düşündüğünüz arkadaşlarınızın işlemcilerinin performanslarından memnun olup olmadıklarını araştırmaktır. Sizin için en sağlıklı bilgiyi ortaya koyacak olan bu tür bir tecrübedir.

Hard Disk Nedir ?

Sistem bellekleri (RAM) sakladıkları bilgileri PC’nizi kapattığınızda saklayamaz. Sistem belleklerinin bu özelliğinden dolayı güç kullanmadığı halde veri saklayabilecek donanımlara ihtiyacı vardır. İşte bu ihtiyacı sistemde sabit disk sürücüler karşılar. Sabit diskler bilgisayarınızı açtığınızda işletim sistemini ve diğer yazılımları sistem belleğine yükler ve kalıcı olarak saklamaya karar verdiğiniz bilgileri PC’niz kapalı bile olsa korumaya devam eder. Sabit diskler saklanması gereken verileri disk üzerinde manyetik değişim gerçekleştirerek yazarlar. Sabit diskleri incelerken mekanik kısım ve hareketli parça içermeyen elektronik kısım olarak ele almak yerinde olur. Hareketli parçalar sabit disk sürücülerinin çalışmasını engelleyen toz ve diğer etkenlerden korumak amacıyla havası izole edilmiş bir bölme içinde yer alır. Sabit disk sürücülerindeki hareketli parçalar mil, manyetik diskler, okuyucu/yazıcı kafalar, kafaların yerleştirildiği kollar ve kollara hareket veren sistemdir. Verilerin yazıldığı kısım ise disklerdir. Disklerin üzerine yazılan verinin yoğunluğu sabit disklerin veri saklama kapasitesini performansını olumlu yönde etkiler. Disklerin en önemli bölümleri diski oluşturan sert alt tabaka ve üstteki manyetik tabakadır. Bu önemli tabaka için üretici firmalar sabit disk tasarımlarında çeşitli materyaller kullanırlar.
Disk yüzeyindeki pürüzsüz düz tabaka için eski sabit disk sürücülerinde manyetik oksit kullanılırdı. Manyetik oksit şu an kullanılan ince manyetik film tabakasına göre daha kalın ve çabuk bozulan bir tabakaydı. Günümüzde ısıya dirençli ve daha ince disklerin yapılabilmesine imkan veren özellikleri açısından cam esaslı diskler alüminyum olanlara alternatif oluşturuyor. Artık manyetik tabakasının yerini filmsi ince manyetik tabakalar almış durumda. Sabit disk sürücülerinin en hassas mekanizmalarından birini kafaların diski çizmeden çok yakın biçimde okuma ve yazma yapabilmesi teşkil eder. Diskler mil üzerinde yüksek hızda dönmeye başladığında kaydırıcıların altından geçen hava akımı okutucu/yazıcı kafaların disklere sürtmeden havada asılı kalmasını sağlarlar. Disklerin üzerindeki manyetik yüzeye neredeyse değecek biçimde duran okuyucu/yazıcı kafa ile manyetik yüzey arasındaki mesafe günümüz sabit disk sürücülerinde 0.07 mm’den bile daha azdır. Kafaları disk üzerinde okunacak yada yazılacak bölgeye götüren ve çok hızlı çalışan kısım ise ‘Actuator’ adındaki kısımdır. Kafalar kaydırıcılara ve kaydırıcılar da kollara bağlı olmak üzere birlikte Actuator’a bağlıdırlar. Hoparlörlerdeki ses üreten manyetik bobine çok benzer biçimde çalışan Actuator adeta ses üreten bir bobin kadar hızlı biçimde kafaları diskler üzerinde içeri ve dışarı yönde hareket ettirir.
Hızla dönen diskler üzerinde okuyucu/yazıcı kafalar, mantık yani kontrol ünitesinden gelen sinyallere göre hareket ederler.
Mantık ünitesi yani elektronik kısım bilgisayarla sabit disk arasındaki veri alışverişini ve hareketli parçaların kontrolü görevini yürütür.

Ekran Karti Nedir ?

Ekran kartı, bilgisayarın yaptığı işlemlerin sonuçlarını, CRT monitörler, LCD monitörler ya da projeksiyon cihazları üzerinden bizim algılayabileceğimiz şekilde görüntülere dönüştüren bilgisayar parçasıdır.

Bütünleşik ekran kartı nedir? Bütünleşik ekran kartı, ekran kartının anakart üreticisi tarafından anakartla bütünleşik olarak üretilmesidir. Bu durumda ekran kartı genellikle kötü 3 boyutlu görüntü performansı ortaya koyar ve ihtiyaç duyduğu hafıza yükünü sistem hafızası (RAM) içerisinden alarak, sistemin kullandığı hafıza miktarını azaltır.

Ayrı olarak üretilen ekran kartları: Özellikle işlemci teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak 3 boyutlu oyunların daha çok geliştirilmeye başlanması ile, yüksek performanslı ekran kartlarına olan gereksinim de artmaya başladı. Kendi hafıza birimine (RAM) ve kendi işlemcisine, ve bazı durumlarda kendisine ait ayrı bir fana sahip olan ekran kartları üretilmeye başlandı. Günümüzde, oyun oynamak ya da mimarlık ve mühendislik projelerinde ihtiyaç duyulan çizimleri gerçekleştirmek için, ayrı bir ekran kartı almak, yüksek performans için genellikle daha uygun olmaktadır.